• Client: St. Luke's Partnership
  • Architect: DTA Architects
  • Duration: October 2016 - November 2017
  • Contract value: €3.25 m
Download Case Study

The completed building is characterised by the design of the office accommodation as a three storey glass clad volume within, but separated from, the restored walls of the church. The inability of the existing vaults to take any load led to the innovative structural solution to suspend – using a tensile suspension system –  the upper two floors from new trusses spanning onto the existing walls.

This enclosed volume does not extend fully through the void space, is separated from the walls on three sides and omitted in its entirety in the end bay adjacent to the restored chancel –  maintaining the reading of the original church volume and forming an atrium space overlooked from the office space above.

New additions to the existing structure – including the roof truss, zinc clad roof and roof light, windows and reception pavilion are distinguished in their materiality as modern additions to the existing shell.

Entered from Newmarket via the conserved South Graveyard and a new entrance pavilion the accommodation consists of over 600m2 of office space, over 3 floors. A suspended stair from the atrium gives access to the upper floors, which include meeting rooms, individual offices and open plan areas. Services, lift and escape stairs are located within a defined core at the rear of the open plan office areas.

The fit-out design includes bespoke workstation and storage solutions for both individual and open plan offices, defining work groups with storage units housing drawing and file storage. Renamed as Thomas Burgh House – in honour of the original architect – the offices are full of light and space, with views across voids through the existing windows.

The refurbishment of the main structure was in keeping with the conservation principles of minimum intervention, reversibility and recording, and included internal conservation works comprising of the retention where possible of existing plaster, the repair and reinstatement of plaster details, including that of the chancel, and the conservation of the existing mosaic floor tiling. External conservation works included minor repairs to the external calp limestone walls, repairs to granite surrounds, dressings and cappings, the repair of the existing slate roof to the chancel, and the reinstatement of rainwater goods. All the conservation work used skilled and experienced personnel with many years’ experience, the conservation works was supervised and monitored in a professional manner and with experienced conservation professionals.

JJ Rhatigan & Company has moved its Dublin Regional Office into this new state-of-the-art premise in Thomas Burgh House, Newmarket Square, Dublin 8.